Kompostowanie dla początkujących

Kompost to podstawa ogrodu – czarne złoto ogrodników. Z resztek kuchennych, ścinek roślin, suchych liści powstaje cenny darmowy nawóz! Ponad 50% naszych śmieci to odpady organiczne, które warto zamiast składować na wysypiskach można przetwarzać na żyzny humus do wykorzystania w ogrodzie lub dla kwiatów doniczkowych.

Na warsztatach opowiemy jak dobrze prowadzić kompost, jaki kompostownik wybudować i jak o niego dbać. Pokażemy jak zachodzi proces rozkładu materii organicznej, jakie organizmy mieszkają i pracują w kompoście, a potem trafiają do gleby.

Zajęcia są otwarte i nieodpłatne. Prowadzi Izabella Mier z Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego

Warsztaty są częścią Latającej Szkoły Ogrodników Miejskich (program i zasady uczestnictwa: http://bit.ly/Latajaca).
Działanie odbywa w się ramach programu wspierania ogrodów społecznościowych Bujna Warszawa realizowanego przez Pracownia Dóbr Wspólnych we współpracy z Zarządem Zieleni m.st. Warszawy (Zieleń Warszawska).